Levenstestament opstellen?
In een levenstestament regel je wie er namens jou beslissingen kan nemen als jij daar niet meer toe in staat bent. Het levenstestament is een volmacht. Met die volmacht geef je iemand de mogelijkheid om namens jou beslissingen te nemen. Het werkt tijdens je leven.
Volmacht & Levenstestament
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kan tijdelijk of langdurig belemmerd zijn in je geestelijke of lichamelijke mogelijkheden. Denk aan een hersenbloeding, dementie of een ongeluk waardoor in coma raakt. Ondertussen lopen allerlei financiële zaken gewoon door. Rekeningen komen binnen en moet je belastingaangiften verzorgen. Worden dezen rekeningen niet betaalt dan krijg je met rente en incassokosten te maken. Als je iemand machtigt om in geval van verhindering namens jou te kunnen tekenen dan heb je de zekerheid dat jou zaken altijd keurig behartigd worden. Met een algemene volmacht geef je een ander de bevoegdheid namens jou te handelen waar dat maar nodig zal blijken te zijn. Hij kan zeer belangrijke en vergaande beslissingen nemen, die verstrekkende gevolgen voor jou en je vermogen kunnen hebben. Een levenstestament of volmacht moet praktisch zijn voor de gevolmachtigde en mag geen bepalingen bevatten die ervoor zorgen dat de gevolmachtigde zijn taken niet kan uitvoeren. Het geven van een algemene volmacht is een belangrijke beslissing. Zeker als de volmacht direct ingaat. Om deze beslissing overzichtelijk te houden, worden er aan de volmacht soms aan voorwaarden gekoppeld. Maar werken die voorwaarden in de praktijk wel?
Wanneer gaat het levenstestament in?
Je kan kiezen voor een direct ingaande levenstestament of een levenstestament die ingaat nadat een arts bepaald heeft dat jij niet meer in staat bent om je vermogen te beheren. Beide situaties lijken duidelijk maar voordat een arts die verklaring aflegt heb je nog te maken met een tussenfase: Je kan of wil het niet meer, maar je gevolmachtigde kan pas aan de slag als dat is vastgesteld door een arts. Het is dus praktisch om het levenstestament direct in te laten gaan tenzij je alleen een volmacht wil geven voor de situatie waarin dat echt nodig is.
Wanneer eindigt het levenstestament?
Een aantal beëindigingsgronden zijn duidelijk, zoals overlijden van de volmachtgever, zijn ondercuratelestelling of zijn faillissement, intrekken van de volmacht. Deze gronden zijn objectief en controleerbaar. Minder duidelijk is het als je bepaalt dat de volmacht aan je partner eindigt als er een verzoek tot echtscheiding is ingediend of als de samenwoning tussen mij en de gevolmachtigde is beëindigd. Deze feiten zijn niet te controleren. Neem deze dus niet op en zorg ervoor dat als de gevolmachtigde niet meer namens jou mag handelen dat je de notaris op de hoogte stelt van het intrekken van je volmacht. Deze kan dit aantekenen op de minuut akte.
Levenstestament of volmacht nodig ?
En geen zin in hoge kosten? Vraag dan het levenstestament aan via levenstestamentexpert.nl. Onze experts staan graag voor u klaar!
mr. Susan van Os
Susan van Os sinds 1 jan 2009 notaris in de Haarlemmermeer.
Haar specialismes zijn Onroerend Goedrecht, Projectontwikkeling, Familierecht en Estate Planning. Ze heeft haar opleiding als kandidaat notaris gevolgd bij Stibbe en daarna bij Klein Binnenkade Notarissen op de Zuid As. Zowel particuliere als zakelijke klanten adviseert zij op maat. Na diverse opleidingen is zij tevens expert op het gebied van Levenstestamenten.
mr. Rajesh Gopisingh
Rajesh Gopisingh is sinds 1 januari 2009 notaris in de Haarlemmermeer.
Zijn specialismes zijn Vennootschapsrecht, Onroerend Goedrecht, Familierecht en Estateplanning.
Rajesh heeft zijn opleiding als kandidaat-notaris gevolgd bij Boekel de Nerée en Derks Star Busman op de Zuidas.
Naast diverse opleidingen is Rajesh Estateplannings specialist én expert op het gebied Levenstestamenten.